Logo

Långresan 1969-70 med H.M.S. Älvsnabben

Långresan

SM5AFS

Vera

vax/vms

Vykort

English
English©opyright
Anders Löfstrand
altiq.se


Karta

HMS Älvsnabben


I januari 1969 var det dags att rycka in i lumpen. Som uttagen till telegrafist i flottan skulle jag först tillbringa fem månader i Karlskrona. Därefter blev det förflyttning till Berga örlogsskolor söder om Stockholm.

Efter ett mellanspel på stabsfartyget Marieholm under höstmanövern så mönstrade jag så småningom på HMS Älvsnabben inför ’långresan’ till Västindien och nordamerikanska västkusten.Stilla havet


Det blev en intressant resa med starka intryck. Även om det inte var en nöjesresa, långt ifrån, så var det i alla fall ett kul sätt att göra lumpen på.

Kartan med resrutten inritad stämmer inte exakt, Corinto och Funchal har tillkommit sedan den trycktes. Det är terrängen som gäller.

I San Diego fick vi besök av en radioamatör med familj som bjöd oss hem på middag efter en sightseeing runt stan. Karta över södra Kalifornien.

Som telegrafister så hade vi stor glädje av amatörradion i flera av hamnarna.

Första palmerna på resan


Klicka på länkarna nedan för att se bilder från
några av hamnarna.


   SAINT-BARTHÉLEMY

   SAN DIEGO

   VANCOUVER

   CORINTO

   FUNCHAL

   ÖVRIGA BILDER
Karlskrona i april 1970


Enligt en opinionsundersökning ombord så utsågs San Francisco och Vancouver till de mest omtyckta av de tio hamnar som vi besökte under resan. Cartagena i Colombia var tydligen inte med i undersökningen.

Det känns naturligt att lägga till Panamakanalen med
sina diesellok som drog fartygen genom slussarna. Den totala sträckan som förbinder Atlanten med Stilla havet är nära 80 km lång.

Extern länk till HMS Älvsnabbens officiella hemsida.